La nova foto del quart món

La nova fotodel quart món
La crisi s’haendut més grups socials a viure per sota el llindar de pobresa
Una dona seuen un banc del carrer, sola i inexpressiva. Hi era ahir, i avui, i hi serà demàsi res no canvia. No és vella ni té un aspecte desagradable però ningú la veu,o ningú la vol mirar. Podríem pensar que la crisi l’ha portada a aquestasituació, però la pobresa a Catalunya és un problema que ve de lluny.
Durantl’època de bonança econòmica van ser molts els que es van enriquir, el conjuntdel país va créixer com cap altre de la Unió Europea, però la taxa del 20% degent en situació de pobresa es va mantenir. Això va suposar que creixessin lesdesigualtats entre rics i pobres, i que arribéssim a parlar del quart món: elde les persones que viuen immerses en la penúria en un país ric i desenvolupati, a més, excloses de la societat.
És cert queactualment, en la greu crisi que estem vivint, ha augmentat el nombre de gentque viu per sota el llindar de pobresa. També n’ha canviat el perfil i araagafa a més grups socials. Si fa uns anys identificàvem una persona pobre ambun home d’edat avançada, sovint brut i alcohòlic, avui en dia aquesta imatges’ha anat desdibuixant i podem trobar gent de totes les edats i provinents dediverses condicions socials.
En situacióde pobresa hi ha aquells qui mai van acabar d’assolir una situacióeconòmicament normalitzada durant els anys bons, que ara es troben sense feinani formació i no tindran pensió perquè no han cotitzat prou. Però també elsnous pobres, aquells que pensaven que mai els passaria una cosa així. Famíliesamb fills, ben situades socialment, que s’han quedat sense ingressos i no podentirar endavant. Encara hi ha altre grup de gent que, tot i treballar, ho fa enunes condicions tan precàries que no pot assolir un mínim nivell de vida digne.No podem oblidar tampoc tots els immigrants en situació irregular que van venirbuscant feina i ara l’han perduda.
Com explicaJordi Roglà, director de Càritas a Barcelona, aquesta situació no provoca, demoment, una fractura social més greu perquè existeix una economia submergidaforta i gràcies a que algunes de les persones afectades reben encara suportfamiliar i social. Però cada vegada són més els qui arriben a una situació deprecarietat preocupant i menys els qui poden ajudar en un context de crisi quesembla que va per llarg.
A part delsproblemes econòmics, aquestes persones es troben en risc d’exclusió social, sino és que ja n’estan completament fora. Això no és només culpa de lesinstitucions ni dels bancs, és la societat qui els hi està girant l’esquena iels hi està traient un dels drets fonamentals: el dret a la dignitat. No podemdeixar de banda que estem parlant de persones que mereixen i necessitenrespecte, afecte i confiança. Tots som susceptibles d’arribar a aquestasituació, no ho podem oblidar.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: