Entrant al CIE

Manifestació al CIE l'11 de gener / Robert Bonet (La Directa)

Manifestació al CIE l’11 de gener / Robert Bonet (La Directa)

Aramis Manukyan, Alik, és l’última persona morta al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca el passat desembre. Abans del ciutadà armeni, hi havia mort al gener de 2012 Idrissa Diallo, un jove guineà, i al maig de 2010, Mohamed Abagui, d’origen marroquí. Tots coincideixen per tenir versions contradictòries entre direcció del centre i interns.

Els CIE són centres on es retenen persones estrangeres sense documentació un màxim de 60 dies. El de la Zona Franca s’inaugurà el 2006 per substituir el del subterrani de la comissaria de La Verneda i és un dels 9 de l’Estat Espanyol. La seva existència està envoltada de polèmica sobretot per l’opacitat i manca de regularització. El Ministeri de l’Interior els defineix com “establiments públics de caràcter no penitenciari” i on “l’ingrés i estància tindrà únicament finalitat preventiva i cautelar”. Però nombroses organitzacions no n’entenen l’existència perquè es priva de llibertat a les persones sense permís de residència, una falta administrativa.

També denuncien que “s’ha creat un llimb jurídic que deixa totalment indefenses a les persones estrangeres”, com afirma el filòsof Xavier Antich. Des de l’última reforma de la llei d’estrangeria al 2009 existeix un imperatiu legal que obliga al govern a redactar un reglament pels CIE però encara no existeix. Cada centre funciona segons la visió del seu director.

Al 2008 un informe del Parlament Europeu revelava les deplorables condicions dels centres i la violència del personal de seguretat. Al 2013 l’informe del Comitè Europeu de Prevenció de la Tortura en denunciava maltractaments i un règim de visites insuficient. I aquesta setmana el Síndic de Greuges Rafael Ribó remarcava que encara no se li ha permès l’entrada i que “continua rebent denúncies d’interns que requereixen una actuació de supervisió urgent”.

Justament aquestes dues últimes setmanes s’ha multiplicat l’activitat entorn el CIE. La plataforma Tanquem els CIE ha denunciat agressions d’antiavalots de la Policia Nacional i asseguren que hi ha una quarantena d’interns en vaga de fam. Dues advocades d’una comissió de Drets Humans van visitar als interns però es prohibí l’entrada a les metgesses que les acompanyaven. Van confirmar les ferides i la deportació d’un intern que havia denunciat agressions, que, asseguren, és una activitat habitual.

Divendres un grup de diputats va visitar el centre en qualitat de familiars i dissabte una multitudinària manifestació davant del CIE va denunciar les agressions, l’opacitat i les deportacions de testimonis. En concret la campanya Tanquem els CIE denuncia la poca informació als interns, la regulació arbitrària de les comunicacions, les mancances higièniques, judicials i de traductors i les deportacions sense avís. L’advocat de la plataforma, Andrés García, demana “una llei d’estrangeria que tanqui els CIE” però amb un reglament que garanteixi els drets.

Després de les denuncies i mobilitzacions els dos jutges encarregats del control del centre preparen una nova resolució per exigir solucions i l’alcalde Xavier Trias ha remarcat la col·laboració de l’Ajuntament per replantejar-ne el funcionament en una carta a la delegada del Govern. Els activistes reclamen que no es quedi en paraules. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: