Una moció com la pólvora

En qüestió de dues setmanes s’ha repetit la mateixa iniciativa en diferents municipis de Catalunya: aprovar una moció per multar aquells bancs que tinguin pisos buits fa dos anys o més. El primer pas enguany va donar-lo l’Ajuntament de Terrassa, governat pel socialista Jordi Ballart, després de molta pressió de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de la ciutat. Molts mitjans de comunicació no recorden, però, que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet fa un any i mig que va aprovar una mesura similar i ja ha aplicat 11 multes.

Els han seguit quinze municipis més, arribant a un total de disset, i molts altres n’han anunciat el debat als pròxims plens municipals. Que la mesura s’hagi escampat com la pólvora es deu a la iniciativa de la PAH, que a principis d’any va enviar un model de moció amb aquest objectiu als partits dels 945 municipis catalans. La mesura és legal ja que es basa en la Llei d’Habitatge de Catalunya de 2007, redactada pel Tripartit.

La mesura no ha rebut grans mostres d’oposició a cap ajuntament, tot i que al principi no tots els partits polítics votaven favorablement. És el cas de Girona, on va ser aprovada amb els vots d’ICV-EUiA, la CUP i el PSC però tant CiU com PP van abstenir-se. En canvi, a Barcelona va ser precisament l’alcalde Xavier Trias, de Convergència i Unió, qui ha anunciat la pròxima aprovació de la mesura.

Aquest canvi d’actitud pot venir de la popularitat creixent de la mesura i del suport social que té la PAH arreu del territori. Tot i això, la moció que l’alcalde Trias va presentar només afectarà, en principi, a les zones de Barcelona amb major necessitat d’habitatge, i ja ha estat criticat per l’oposició.

Com ja va passar amb la ILP per la dació en pagament, una iniciativa política d’un moviment social s’utilitza amb objectius partidistes. És contraproduent enfrontar-s’hi però no tant canviar el contingut mantenint la façana. Perquè no passi el mateix, la PAH del Penedès, per exemple, ja ha demanat en un manifest en un acte reivindicatiu que “no es polititzi les seves mocions”. També volen promoure el treball conjunt entre la plataforma i els consistoris, com en el ja batejat “model Terrassa”.

Des de la Secretaria d’Habitatge, Carles Sala qüestiona l’eficàcia de la moció. Afirma que sancionar als bancs no els farà canviar d’opinió i oferir els seus pisos amb lloguer social, sinó que llogant-los a preu de mercat se salvarien de la multa. D’aquesta manera no se satisfarien les necessitats d’habitatge, i per això demana apostar per mesures constructives abans de coercitives.

Tot i això, precisament la Generalitat està preparant un nou impost, anunciat fa nou mesos, que finalment es cobrarà a partir de l’estiu. Aquest gravarà als bancs i caixes que disposin de llars buides com a mínim fa dos anys. Contradictòriament, el Conseller de Territori, Santi Vila, veu aquesta mesura tan sols “esperonadora” per a que les entitats financeres cedeixin els seus pisos a lloguer social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: