La pressió social per fer realitat les mesures de la ILP d’Habitatge es trasllada a l’Ajuntament de Barcelona

Aquest article escrit per Estel·la Marcos i jo mateix, Victòria Oliveres, va ser publicat originalment al mitjà web La Directa.

El grup promotor de la ILP es reuneix amb l’Ajuntament de Barcelona per aplicar la llei a escala municipal. Les entitats volen que els consistoris d’arreu de Catalunya “es posin les piles” per fer front a l’emergència d’habitatge fent ús de la nova llei

Les entitats promotores de la ILP d’Habitatge i Pobresa Energètica continuen pressionant perquè s’apliqui la llei que es va aprovar el juliol passat fruit de la seva lluita. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) s’han reunit avui amb l’Ajuntament de Barcelona per abordar les mesures incloses a la Llei 24/2015 “de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica”, resultat de la ILP –que es poden aplicar a nivell municipal.

Després que, segons Ada Colau, la ronda de diàleg i negociació amb les entitats financeres no “donés els resultats que esperaven”, ha convocat un grup de treball d’aquesta matèria amb les entitats. Fa quinze dies, la PAH Barcelona valorava positivament les mesures anunciades per l’Ajuntament en matèria d’habitatge, sobretot els ajuts al pagament de lloguer, però considerava que les propostes eren insuficients perquè no s’utilitzaven les possibilitats que la ILP dóna als governs municipals.

Les sancions a pisos buits per a fer front a l’emergència d’habitatge han format part del debat central de la reunió. “No volem que quedi en un gest simbòlic de setze o 50 multes”, valorava avui Carlos Macías, portaveu de la PAH Barcelona. L’Ajuntament ja ha demanat el cens a la Generalitat de tots els grans propietaris de pisos buits de Barcelona perquè se’ls pugui aplicar la llei i, a conseqüència de la reunió d’avui, exigir-los que no desallotgin als seus inquilins sense oferir-los lloguer social. En aquesta mateixa línia, les entitats demanen a l’Ajuntament que “es mobilitzi l’habitatge buit de propietat pública” i que es determini si és de la Generalitat o de l’Ajuntament per a poder-lo destinar a lloguer social. El grup promotor dóna un marge de tres mesos per a poder tenir el cens complet.

Una altra de les mesures debatudes ha estat l’ús del dret a tanteig i retracte per a la compra d’habitatge públic a entitats privades. En aquests casos hi ha un dret preferent per a la compra de l’habitatge abans que s’ofereixi a tercers. Segons la PAH, aquest mètode només s’hauria d’utilitzar de forma ocasional, ja que tant la Llei Catalana de l’Habitatge com la ILP possibiliten maneres menys costoses per a l’administració. Durant la reunió d’avui no s’ha pogut abordar, per manca de temps, un dels temes que també preocupa la PAH: la situació d’aquelles famílies que viuen ocupant i en situació de precarietat. Fins ara, tot i no ser de la seva competència, l’Ajuntament ha destinat onze milions d’euros en ajuts als lloguers socials i a l’ampliació del parc d’habitatge amb els pisos buits dels grans tenidors –les entitats financeres, fons voltors o persones físiques que tinguin més de vint habitatges de propietat, ja que s’entén que els tenen “per fer negoci i especular.”

Pressió als jutjats
Ada Colau i el seu equip també s’han reunit amb la jutgessa degana per valorar com s’aplica aquesta llei. La jutgessa s’interessa sobretot per aquells casos que no passen ni per serveis socials ni per l’oficina d’habitatge sinó que van directament als jutjats, “i que solen ser els casos de més vulnerabilitat”.

L’alcaldessa de Barcelona parlant amb la premsa just després de la reunió / Gorka Leiza

Per la seva banda, María Campuzano, portaveu de l’APE, ha explicat quina és la feina que s’està fent més enllà dels ajuntaments. “Estem creant una guia de protocol amb la Generalitat perquè s’apliqui a tots els ajuntaments, hem parlat amb els jutjats, amb el Consell d’Advocacia Catalana i amb les treballadores socials”. Campuzanom ha aprofitat per fer una crida a tots els ajuntaments “que es vulguin posar les piles en l’aprovació de la llei” perquè es posin en contacte amb el grup promotor.

La Llei 24/2015 es va aprovar per unanimitat de la cambra el passat 23 de juliol. Des d’aleshores, poques mesures s’han dut a terme. Colau ha aprofitat per demanar a la Generalitat “que posi els recursos i la voluntat política necessària” i recorda que “l’Ajuntament no pot esperar que passin les eleccions”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: