[VÍDEO] Documental: Creixement 2.0

Reportatge audiovisual publicat a La Directa.

Es calcula que, l’any 2014, es van vendre uns 2.000 milions de telèfons mòbils al món. Però, què s’hi amaga darrere d’aquest creixement 2.0? Estem davant la neocolonització de la indústria electrònica? Durant el recorregut que va des de les mines de coltan del Congo fins als aparadors occidentals a preus de joia, passant per les indústries manufactureres de la Xina, els telèfons mòbils amaguen vulneracions de drets humans, màfies, morts i explotació laboral. Un cop a les nostres mans, aquestes tecnologies cada vegada serveixen més a les empreses per exercir un control social, que representa una altra manera de fer negoci; ara, amb les nostres dades. I, per si fos poc, quan l’aparell passa de moda o deixa de funcionar, ens en despreocupem, fet que genera tones i tones de residus electrònics.

Però, qui en parla, de tot això? Barcelona és la seu oficial del Mobile World Congress des de l’any 2008. Aparentment, aquest congrés aporta milions d’euros de benefici a la capital catalana. Segons dades oficials, el congrés ha creat 12.800 llocs de treball i ha tingut un impacte econòmic xifrat en prop de 400 milions d’euros. A més, Barcelona s’està convertint en un referent de les innovacions tecnològiques i el congrés ha assolit una xifra de 90.000 assistents i 2.000 expositors. Marques de grans multinacionals com Samsung Electronics, IBM, Telefónica o Abertis sempre hi són presents amb les seves últimes innovacions.

Però també existeixen alternatives que despunten dins aquest mercat oligopolístic i és interessant fer-hi un cop d’ull. Amb aquest reportatge audiovisual, volem donar la paraula a les veus crítiques, analítiques i constructives, a la gent que s’organitza i reflexiona sobre possibles alternatives a esdeveniments com el Mobile World Congress i ens ensenya a prendre consciència del poder que tenim com a consumidores per incidir en la cadena de producció d’un telèfon mòbil.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: