Isona Passola pren partit

El món de la cultura sempre ha estat un cavall de batalla pels drets socials, i les cerimònies d’entrega de premis, un aparador on les cares famoses desfilen amb consignes contra els polítics de torn. Però ahir a la nit, als VI Premis Gaudí cada discurs va escombrar cap a casa seva, sense haver-hi un discurs propi de l’anomenada “marea roja” en lluita per la cultura.

L’atenció ahir era dins i fora del teatre, i Isona Passola, la presidenta de l’Acadèmia Catalana del Cinema, ho va fer notar. La vaga dels treballadors de TV3 havia fet que la gala no es pogués retransmetre per la pública catalana. Passola havia passat 48 hores buscant un acord amb la Xarxa Audiovisual Local. “Ha estat un error dels nostres companys [de TV3], no han entès que anaven contra els Gaudí, i ells no volien anar contra els Gaudí”, declarava en el seu primer discurs al capdavant de l’Acadèmia.

El ressò de les paraules va ser fort a les xarxes, on va tenir defensors aferrissats i detractors. La resposta més contundent l’ha rebuda de David Belzune avui a El Periódico (“Isona no está nada sola). Segons el comunicador, Passola parlant dels treballadors “cau en l’error de creure’s el centre d’una batalla que no és la seva i d’assumir la cerimònia d’ahir com un parèntesis imprescindible en la lluita pels drets col·lectius dels treballadors de la televisió pública”. Belzune la posa al mateix sac d’aquells qui diuen que donen suport a les vagues mentre no els afecti a ells.

El que és cert és que la gala de l’any passat va fer pujar l’audiència fins a un 17,4% del share, quan les anteriors havien voltat el 12%, i el canvi de canal enguany pot haver-la fet davallar. Però després aquestes audiències es converteixen en ingressos pel cinema català? Tot i que és realment un aparador del bon estat del cinema al país, és difícil calcular quin impacte directe té sobre la indústria.

Una característica del discurs de la presidenta que pot sobtar més és que tenint davant seu al President de la Generalitat, Artur Mas, i al Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no va dedicar cap mala paraula a les retallades d’aquest govern. Va recalcar, això si, la manca de cura del cinema feta a Madrid. Contrasta amb la cua que van generar les crítiques a les polítiques de Mascarell als Gaudí de 2012. Però precisament si mirem les imatges d’aquella cerimònia veurem d’ex-president de l’Acadèmia, Joel Joan, rient-ne les gràcies i Passola ni tan sols va aplaudir.

Per explicar els motius de la seva poca contundència amb el govern català és explicar el seu entorn. Passola és capdavantera en el procés sobiranista català i propera a Mas, no tant a Convergència però si a la figura del president. Va dirigir el documental Catalunya/Espanya, que reflexionava sobre les tensions territorials, i prepara L’endemà, sobre una possible Catalunya independent. També va ser proposada per Mas al plenari del Consell Nacional de Cultura i de les Arts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: