Recuperar el record col·lectiu

(Podeu llegir la versió reduida d’aquesta crònica a la pàgina publicada al suplement Cetrencada del diari El Punt-Avui)

Victòria Oliveres i Laura Massallé

Les petjades de la Guerra Civil fóren profundes i silenciades. Ara se’n preserva la memòria.

En una obaga arribant a Pujalt (Anoia), enmig de la densa vegetació, hi podem trobar les empremtes del què va ser un camp d’entrenament de l’Exèrcit Popular. El XVIII Cos militar de la República va arribar a Pujalt la primavera del 1938, quan el front era als rius Ebre, Segre i Noguera Pallaresa. Les bones comunicacions i recursos van ser claus per l’elecció del poble per establir la base.
Tenia una capacitat per a 1200 soldats, però es diu que n’hi van passar 10.000, ja que molts només hi estaven uns dies abans de marxar al front. Al gener del 1939, amb les tropes franquistes a la vora, els soldats republicans van haver de fugir, deixant endarrere un campament desfet i cremat.
La por a les represàlies i a un nou enfrontament van convertir el camp en un tabú. Fins fa pocs anys la gent gran descrivia els soldats com uns passavolants. El 2007, però, el campament va ser reconstruit a partir dels records dels vilatants i d’un exsoldat i la tasca de varis historiadors.

06_CRONICALAURAVIC

L’exili a França
El camp Joffre de Ribesaltes, situat a pocs quilòmetres al nord de Perpinyà, va obrir les seves portes el 1939 com a base militar de l’exèrcit francès. Pocs mesos més tard va començar a ser utilitzat paralel·lament com a camp de concentració. La retirada de l’Exèrcit Popular Republicà espanyol l’abril de 1939 va provocar la fugida cap a França d’uns 440.000 refugiats, 15.000 dels quals van ser confinats en aquestes instal·lacions. Més tard, el camp va acollir deportats de la Segona Guerra Mundial i de la guerra d’Argelia. Des del 2002, tres plaques commemoren i homenatgen les víctimes d’aquests tres conflictes.
L’octubre de 2012 es van iniciar les obres de rehabilitació del camp i la creació d’un memorial i centre de documentació. Tot i que aquests estan encara en construcció es preveu que obrin les portes el mes de juny de 2015. El Memorial del Camp de Ribesaltes serà un complexe mig soterrat i tindrà diversos espais per explicar com funcionaven els centres de reclusió que hi havia a l’estat francès.
En la mateixa línia, a la Jonquera trobem el Museu Memorial de l’Exili (MUME). És un espai per preservar la història de l’exili provocat per l’inici del franquisme i potenciar la reflexió crítica. Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la majoria dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través d’exposicions, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica.

Treballant contra l’oblit
El passat 1 d’abril es va celebrar el setanta-cinquè aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola i l’inici de l’exili de milers de ciutadans. Per això, a part de potenciar els escenaris de record, enguany s’organitzen a Catalunya nombroses xerrades i exposicions per recordar les experiències viscudes durant l’últim conflicte bèlic que ha patit el nostre país.
Moltes d’aquestes activitats es perparen des del Memorial Democràtic, una institució de la Generalitat de Catalunya que fa uns anys que treballa per la commemoració i foment de la memòria històrica. Juntament amb diverses entitats del territori, realitzen una important tasca de divulgació del passat i pedagogia social. ···

 

(Aquesta crònica va ser publicada al suplement Cetrencada del diari El Punt-Avui, que podeu trobar sencer aquí)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: