La Marea Blava arriba a Barcelona després de sacsejar les lluites socials locals al seu pas per Catalunya

Aquest article va ser publicat a La Directa, juntament amb un reportatge audiovisual.

Al seu pas pels municipis del Principat, el Correscales ha deixat la impressió que ha servit per enfortir els llaços entre els diferents moviments socials i lluites sindicals d’arreu del territori

L’últim relleu abans d’entrar al Principat de Catalunya va tenir lloc a Binèfar (a la comarca de la Llitera) / Brais G. Rouco

Estel·la Marcos, Bart Grugeon, Victòria Oliveres, Dànae Quiroz i Xavi Bosch. – La Marea Blava del Correscales va entrar ahir al Principat i no ha deixat indiferents les lluites del territori dels llocs que ha creuat. L’ocupació d’un edifici buit a Tàrrega (Urgell) per part de PAH Urgell-Segarra és només un exemple de l’impuls que ha donat la solidaritat del Correscales als municipis de les províncies de Lleida i Tarragona. Un equip de la Directa els ha seguit de ben a prop i ha pogut parlar amb corredores i organitzadores dels diferents municipis com les Borges Blanques, Vinaixa, Montblanc, Alcover, Reus i Tarragona. La impressió que tothom comparteix és que el Correscales ha servit per unir les lluites locals i enfortir els llaços entre els diferents moviments socials i lluites sindicals d’arreu del territori.

L’últim relleu abans d’entrar a Catalunya va tenir lloc a Binèfar (la Llitera). A 2/4 de 8 d’ahir diumenge, el Correscales ja havia recorregut el centre d’Almacelles per dirigir-se cap a Lleida. I a la capital del Segrià, una quinzena de persones li donaven la benvinguda minuts abans de les 10 del matí a peu de carretera davant del Centre Social Ocupat La Chispa i amb una encesa de bengales al costat d’una pancarta que proclamava “Benvingudes, Lleida ciutat rebel”.

Una amalgama de col·lectius i representants de lluites socials va rebre el Correscales a Lleida / Brais G. Rouco

La plaça de Ricard Vinyes va aglutinar el teixit social de Lleida que, amb un esmorzar popular, esperava les corredores. Hi havia gent del grup de suport als tres joves de Lleida (processats per una protesta que denunciava el tracte als reclusos al centre penitenciari de Ponent), la Marea Blanca, el Casal Popular de Joves, Joves en Acció, La Baula, la CGT, Arran, SEPC, Resisteix, Unificant les lluites i la PAH. “El Correscales ha enfortit els llaços entre les diferents associacions, ja teníem relació, però aquests dies hem fet molta pinya”, ha explicat Javi López, que ha format part de l’organització del pas del Correscales per la ciutat amb el grup local de Resistència Movistar.

De Lleida tocava anar a Alcover, però un grup de correscalistes es va desviar per anar a donar suport a la PAH Urgell-Segarra i a la PAHC del Bages van ocupar un edifici buit a Tàrrega, propietat de la SAREB

Per exemple, la Marea Blanca va aprofitar per recollir signatures contra el nou model d’ambulàncies que al Segrià implica la desaparició del metge de l’ambulància i el grup de suport als tres joves de Lleida van donar a conèixer el seu cas, pendent de judici.

De Lleida tocava anar a Juneda, però un grup de correscalistes es va desviar per anar a donar suport a la PAH Urgell-Segarra, que amb la col·laboració de la PAHC Bages van ocupar un edifici buit a Tàrrega, propietat de la SAREB. Javier Marco, treballador d’una empresa subcontractada de Movistar i un dels organitzadors del Correscales, ha explicitat la importància de desviar la ruta per mostrar el seu suport a aquesta lluita de forma activa: “hem vingut a Tàrrega per unificar lluites perquè si no, no aconseguim res”.

Precarietat rural

Mentrestant, la marxa continuava pel camí previst i passava pel municipi de les Borges Blanques, on les marxadores van ser rebudes amb un vermut popular i es va fer una taula rodona per parlar de precarietat als municipis de la comarca de les Garrigues. Hi havia representants de la pagesia, dels sindicats i d’estudiants, entre d’altres. Josep Ferran, un dels participants a la taula rodona, veu important que passi el Correscales per la comarca i remarca que cal “deixar de banda la paraula precarietat per passar a utilitzar la paraula supervivència, en una postura més de lluita i no tan passiva”.

El Correscales no va parar ni un moment. A 2/4 de 2 sortia de les Borges Blanques, per enfilar cap al municipi de Vinaixa i d’allà corrent fins a Montblanc (a la Conca de Barberà). Segons en William, un dels corredors i treballador de Cotronic “l’experiència ha estat molt bonica, perquè ens hem unit gent de totes les subcontractades, de nacionalitats diferents, que no ens coneixíem, però totes amb un mateix objectiu: acabar amb les precaritzacions del sector i aconseguir una feina digna”. Però no només han corregut treballadores subcontractades per Movistar, sinó que s’hi ha afegit gent externa i solidària. “He corregut perquè és una lluita molt digna”, compartia la Mireia Foradada, de Sabadell, “com a feminista i anticapitalista volia sumar-me a aquesta onada de solidaritat”.

“He corregut perquè és una lluita molt digna”, compartia la Mireia Foradada, de Sabadell, “com a feminista i anticapitalista volia sumar-me a aquesta onada de solidaritat”

A Montblanc hi han arribat a 3/4 de 5, on els esperaven membres d’Arran de la Conca de Barberà, de la CUP Montblanc i les Truc del Cau de la vila. El pas pel municipi ha servit per debatre amb les corredores sobre les lluites locals i la lluita en concret de la marea blava. “El fet d’estar en una comarca rural dins d’un sistema capitalista ens fa estar en un lloc secundari, però aquí també tenim treballs precaris i lluitem per sobreviure”, explicaven la Noa Rodríguez i la Laia de Déu, militants de l’organització independentista Arran de la Conca de Barberà.

De Lleida tocava anar a Alcover, però un grup de correscalistes es va desviar per anar a donar suport a la PAH Urgell-Segarra, que amb la col·laboració de la PAHC Bages van ocupar un edifici buit a Tàrrega, propietat de la SAREB / Brais G. Rouco

El recorregut entre Montblanc a Alcover va provocar una caravana de cotxes a la C-14 però la marea va seguir i cap a les 7 arribava a la Plaça Nova d’Alcover (l’Alt Camp), on van ser rebudes amb crits i pancartes de suport. Allà, van aprofitar per visibilitzar el cas de Josep Maria Trenchs, actual regidor de la CUP al poble, acomiadat de forma improcedent i amb un judici pendent per la setmana vinent.

A part dels municipis per on passava físicament la cursa, durant tot el dia es van fer actes a altres localitats properes de la zona. És l’exemple de Valls, on un dinar popular ha servit per solidaritzar-se amb les treballadores, les corredores i la lluita contra la precarietat laboral.

El Correscales culminarà aquesta tarda amb un tram final pel passeig de Gràcia de Barcelona, en sentit descendent, i una concentració final davant de la tenda de Movistar a la plaça de Catalunya

La foscor del vespre no va aturar tampoc la marxa i cap a les nou el Correscales ja arribava a Reus per al relleu. Allà han fet diferents actes durant el dia i els han rebut amb crits de “Cridar, crear, poder popular”. Marta Minguella, delegada sindical de la CGT – ensenyament opina que no és casualitat que el Correscales hagi passat per Reus: “és una ciutat plena de moviments socials que lluiten i el Correscales ha unit aquestes lluites: contra els desnonaments, per la sanitat, la lluita dels bombers, l’ensenyament públic i els de telecos.”

A dos quarts d’onze les marxaires passaven per Tarragona, encetant un camí nocturn que passaria per Altafulla, Torredembarra i travessaria diversos municipis de l’Alt i el Baix Penedès i el Baix Llobregat per enfilar el camí a Barcelona.

Aquest dilluns està previst  la comitiva del Correscales arribi a Barcelona pels volts de la una del migdia, on es farà un circuit per diversos carrers de la capital catalana. Abans, a 2/4 d’1,  farà aturada davant del recinte on se celebra la fira del Mobile World Congress (a l’Hospitalet de Llobregat). A aes tres faran un dinar popular a Can Batlló. L’últim tram de la marxa finalitzarà amb una manifestació convocada a les set del vespre des dels Jardinets de Gràcia fins a plaça de Catalunya, just davant la botiga de Movistar de Portal de l’Àngel, que el maig de l’any passat va esdevenir un símbol de la lluita de les treballadores de la multinacional.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: